Razgovor s legendarnim zapovjednikom IV GB HV Pauci

KAKVA NEPRAVDA!

Damir Krstičević: Branitelji su potjerani u mirovinu, a sada im kažu – paraziti!

 

 

Četvrta je fenomen zbog dišpeta i južnjačke žestine

– Što se tiče 4. brigade kao fenomena, a ona to bez sumnje jest, više je čimbenika koje su utjecali da ona postane to što je bila. Rekao bih da je iznimno važan utjecaj podneblja iz kojeg je dolazila najveća većina njenih pripadnika. Tvrda i žilava južnjačka narav je sama po sebi silovita i nepokoriva. Južnjački dišpet i urođena žestina uz nadgradnju vojničke vještine tvorili su neku vrstu supervojnika.

S druge strane taj temperament ima i svoje mane zbog kojih je u Četvrtoj bilo teže nametnuti vojnički dril i disciplinu, ali to je bio izazov kojeg se sa simpatijama prisjećam. I nedostaje mi to, iako mi je u to vrijeme priuštilo brojne glavobolje.

Sreća je bila da su u 4. brigadu došli i neki iznimni pojedinci koji su imali presudan utjecaj na proces da toliki broj snažnih ličnosti, individualaca, dišu kao jedan i djeluju kao stroj. Svi u Hrvatskoj su čuli za pokojnog generala Matijaša koji je uz još nekolicinu iznimnih, rođenih lidera predvodio kolone odlučnih i spremnih ratnika. Nakon prvih pobjeda naraslo je to neko međusobno povjerenje i disali smo kao jedan.

Uz to, dogodilo se da nam se u Četvrtoj zatekao i nevjerojatan broj iznimnih boraca koji su donosili prevagu i ulijevali snagu i samopouzdanje ostalima. Nažalost, dosta njih nije dočekalo kraj rata.

 

Cjeli razgovor pročitajte na: http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/294970/Default.aspx