Prioriteti

 

„Je li vama samima vrijeme da stanujete

u svojim popločenim kućama,

dok ovaj Hram leži u ruševinama?“

(Hagaj 1, 4)

 

Propast trgovina u središnjim trgovačkim ulicama velikih gradova najvidljiviji je znak recesije. Dok hodate najprometnijim ulicama mnogih gradova, nailazite na trgovinu za trgovinom koje su redom zatvorene. Neke gradske uprave su prepoznale negativan učinak propalih trgovina, pa su postavile pročelja koja na sebi imaju slike otvorenih trgovina, a sve kako bi pokušale stvoriti dojam prosperitetne zajednice. Ovaj lukav marketinški trik možda i djeluje na one koji tim ulicama prolaze vozeći se u automobilu, ali ako pokušate ući kroz jednu od tih lažnih fasada shvatit ćete da tu ničeg nema osim prazne zgrade iza slike.

U drugoj godini vladavine Kralja Darija, Božji Hram je bio uništen i ležao je razvaljen, u ruševinama (Hagaj 1, 4). Ljudi su bilo toliko opsjednuti gradnjom svojih kuća da nisu odvajali ni malo vremena za rad na Božjoj kući – na Hramu.

Ovako govori Jahve nad vojskama.

Narod ovaj govori: ‘Nije još došlo vrijeme da se opet sazda dom Jahvin!’ (Hagaj 1, 2).

Posljedica njihovog nemara je bila očita.

Sijali su, ali malo su želi; jeli su, ali nikada nisu bili siti; pili su, ali su ostajali žedni; odjevali su se, ali se nisu mogli ugrijati; a njihove plaće, činilo se da nestaju, kao da su ih stavljali u džepove pune rupa. Nadali su se bogatoj žetvi, ali su ostajali siromašni.

„Sijete mnogo, malo dovozite; jedete, a niste siti; pijete, a napojit’ se ne možete; odijevate se, a nije vam toplo. Poslenik zarađuje plaću, a stavlja je u prodrt tobolac!’« (Hagaj 1, 6)

»Nadaste se obilju, a gle, malo je; što dovezete kući, ja otpuhnem.« (Hagaj 1, 9)

Njihova zaokupljenost sa sobom samima i izostanak ljubavi prema Bogu odražavali su se u tužnom izgledu razrušenog Hrama.

Kada je Isus došao na zemlju, pokazao nam je da Bog više ne živi u prelijepim zgradama koje mogu biti uništene. Bog živi u nama po prisustvu svog Duha u nama.

„Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!“

(1 Korinćanima 6, 19-20)

I sada, mi dajemo slavu Bogu održavajući naše „hramove“ čistima. I dok slijedimo naputke, koje nalazimo u Svetom pismu i dok tražimo Njegov put, i dok nas On jača, mi otkrivamo Njegovu ljepotu u sebi.

„Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.“ (Efežanima 2, 10)

 

Top of Form