Sinoda 2014 (02) NE ZABORAVIMO – Svi smo mi Crkva!

 

Pitanje homoseksualnih parova već na početku sinode!

 

Ovogodišnja izvanredna biskupska Sinoda o obitelji ima jednu novost jer će se među izlagateljima (bez prava glasa) naći i četrnaest bračnih parova. Jedan od njih je već na prvom popodnevom zasjedanje iskoristio svoju minutažu pred Papom i svjetskim biskupima i vjerovali ili ne, ‘problem’ homoseksualnih parova se već našao na dnevnom redu!

Bračni par je u svojem izlaganju (ovdje) na temu Božji plan za brak i obitelj papi Franji i biskupima na Sinodi o obitelji govorio kako bi katoličke župe trebale dočekati istospolne parove, sljedeći primjer roditelja koji pozivaju svojega sina i njegov muškog partnera u svoj dom za Božić.

“Crkva se stalno suočava s napetošću kada podržava istinu, ali istodobno izražava sućut i milosrđe. Obitelji se stalno suočavaju s ovakvim napetostima”, rekli su Ron i Mavis Pirola iz Sydneya na sinodi.

“Uzmimo homoseksualnost kao primjer. Naši prijatelji su planirali božićno obiteljsko okupljanje, kada je njihov homoseksualni sin rekao kako bi želio dovesti svog partnera doma. Oni u potpunosti vjeruju u crkveni nauk i znali su da će njihovi unuci vidjeti kako ugošćuju sina i njegov partnera u obitelji. Njihov odgovor može se sažeti u tri (sic) riječi: ‘On je naš sin.’ “

“To je model evangelizacije za župe koje moraju reagirati u sličnim situacijama u njihovom susjedstvu,”rekao je par Pirola.

Različite sinode i koncili su sazivani kroz povijest kada se Crkva suočavala s krizama u vjeri. Tako i ova sinoda, sazvana zbog destrukcije obitelji i neimenovanih posljedica koje one imaju na vjernike.

Kada gledam krizu u svojoj župi, ili biskupiji kojoj pripadam, pitanje kako ćemo primiti homoseksualne parove u našu zajednicu, nema nikakve veze sa stvarnim problemima u kojima se nalazimo.

Vjerujem da je tako diljem svijeta.

Naravno da su mediji uzeli ovo izlaganje kao dokaz da se u Crkvi spremaju velike promjene budući da je pitanje homoseksualnih parova već prvoga dana stavljeno na raspored izlaganja. Kamo sve to vodi saznat ćemo dok razmatramo pažljivo pripremljena izvješća s tiskovnih konferencija Svete Stolice i neslužbene informacije koje će bez sumnje ‘iscuriti’ u javnost iz različitih izvora kako bi se promovirali pojedini stavovi.

 

  

Govoreći na popodnevnoj tiskovnoj konferenciji Sinode o obitelji, vatikanski glasnogovornik (za engleski jezik) vlč.Thomas Rosica je istaknuo kako je danas bilo puno rasprave o jeziku u sinodskim promišljanjima.

Vlč. Rosica iznio je ono što je po njemu bilo jedno od istaknutijih izlaganja dana, ističući kako prema izlagatelju- Izrazi kao što su ‘živjeti u grijehu‘,’homoseksualni čini su u sebi neuredni’ ili ‘kontracepcijski mentalitet’ nisu nužno riječi kojima pozivamo ljude da se približe Kristu i Crkvi”.

“Postoji velika želja za promjenom našeg jezika kako bi se zadovoljile konkretne situacije, dodao je.

“Mnogi ljudi doživljavaju da se u Crkvu infiltrirao oštar jezik vezan uz brak. Kako učiniti da nam jezik postaje privlačniji, s puno ljubavi i da poziva? Mi ne govorimo o pravilima i zakonima, mi govorimo o osobi koja je Isus, koji je izvor naše vjere, vođa naše Crkve, on je taj koji nas poziva u Misterij.

Iako nam Vatikan pruža sažetke sadržaja nekih od izlaganja na Sinodi, ne otkrivaju nam sva imena osoba koja su imala izlaganje. (Možemo samo pretpostaviti da se ovdje radilo o biskupu.)

Jezik u Katekizmu Katoličke Crkve koji se odnosi na homoseksualnost dugo je bio okidač za kritike iz pojedinih frakcija u Crkvi.

Katekizam nam kaže:

2357 Homoseksualnost označava odnose između muškaraca ili žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se u vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelom neprotumačiv. Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje, Predaja je uvijek tvrdila da su “čini homoseksualni u sebi neuredni”. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni cin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.

2358 Nemali broj muškaraca i zena pokazuju duboke homoseksualne težnje. Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavati će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su krcani, da sa žrtvom Gospodinova Kriza sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja.

2359 Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću. Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, one se mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu.

Eh sad, koliko je ovaj jezik (pre)oštar sami presudite.

Preuzeto: http://www.quovadiscroatia.com/

Izvor: https://www.lifesitenews.com/news/breaking-synod-hears-explosive-proposals-to-drop-disordered-living-in-sin-e