Mislave, živjeli smo za ovaj dan!

Dragi moji župljani, gosti i uzvanici, dragi Božji narode!

Evo nas u ovu vruću srpanjsku nedjelju koja će ostati upisana u našim srcima, slaveći ono za što smo molili i živjeli – mladu misu našega Mislava!

Mislave, živjeli smo za ovaj dan! Ja ti čestitam! U svoje ime i u ime župne zajednice s kojom si odrastao i koja te voli! Stojiš pred spremnim oltarom koji te čeka da na njemu prikažeš svoju prvu svečanu – mladu misu! Stojiš pred okupljenim mnoštvom svoje rodbine, dragih prijatelja i vjernog Božjeg naroda. Oko tebe su tvoji prijatelji, kolege mladomisnici i ostala braća svećenici koje sve zajedno sa svima prisutnima najsrdačnije pozdravljam – dobrodošli!

Dragi moj Mislave! Tebe pozdravljam na poseban način, čestitam ti i ujedno zahvaljujem na ovomu danu. Ako je Gospodin onaj koji nam je upriličio ovaj dan, usuđujem se reći da ni On sam ne bi ovo mogao dati da nije bilo i tvoje volje, da nije bilo i tvoga pristanka, da ti sam nisi rekao: „Evo me, mene pošalji!“ Gospodin te pozvao, ti si Mu potreban, s tobom ima svoje planove. On, koji te do ovoga doveo, neka te vodi sve dane života tvojega!

On te šalje u svijet, svijet uzdrmanih vrijednosti u kojemu je kapital vrjedniji od čovjeka i u kojemu se čovjekova uspješnost mjeri po onome koliko posjeduje, bez obzira na to kako je do toga došao, svijet liberalnoga kapitalizma, globalno društvo koje poštuje pravo jačega, svijet u kojemu je upitna budućnost malih naroda. Šalje te da u tom i takvom svijetu preko tebe sije svoju riječ, dijeli sakramente, da po tvojim rukama bude prisutan na oltaru! Želi po tebi biti vidljiv u svijetu.

Diko, stavljam ti na srce da u moru svijeta u koji te Gospodin šalje nikada ne propustiš vidjeti jedno malo zrnce, a to je tvoja, naša domovina i u njoj naš hrvatski narod. Narod koji je u svojoj dugoj povijesti uspio ostati svoj samo zato što je ostao Božji! U narodu i Crkvi Hrvata jačaj vjeru, podržavaj nadu, čuvaj nacionalni ponos, usađuj i gaji moralne vrjednote koje novi svjetski vladari gaze. Na kršćanskim korijenima narodnog stabla uzgajaj i odgajaj nove mladice. Neka u svemu što budeš činio Gospodin bude baština tvoja. I sve na slavu Njegovu čini i za dobro čovjeka.

Veliki je dar koji si primio – ali i još veća odgovornost. Ne kažem da će ti biti lako, ali će ti biti lijepo. Čestitajući tebi, čestitam i tvojim roditeljima, sestrama, bratu, tvojoj baki koja je s molitvom na usnama živjela za ovaj dan i cijeloj tvojoj rodbini.

Jele i Roko! Vaša sreća dosegla je svoj vrhunac na ovoj zemlji. Ni u kakvoj drugoj kombinaciji sa svojim Mislavom ne biste doživjeli ovakvu svečanost i nesebičnu naklonost našeg dobrog svijeta. Vi ste dali sina Bogu, a on će sada vama Boga dati! Bog vam po sinovljevim rukama za uzdarje daje sebe – prizor dostojan više neba nego zemlje! Čestitam vam i radujem se s vama!

Mislave, diko naša! Svećenik si Kristov! Svećeništvo nije ni posao, ni obrt, ono je služenje Bogu i ljudima! Neka ti svećeništvo bude trajni život posvećen Bogu i ljudima kojima budeš poslan. Budi ponosan i radostan u svome svećeništvu! Sretni svećenik!

Pristupi oltaru i uvedi nas u otajstvo svete mise. Danas svaki od nas želi imati udjela u kaležu Gospodnjem kojega ćeš držati u svojim rukama. Neka tako i bude!

Hvala ti na ovoj radosti, diko naša! Bilo ti sretno, blagoslovljeno i spasonosno, a po tebi i svima nama! Hvala ti!