Kruh naš svagdašnji 26 04 2017

 

Petar i apostoli odvrate: »Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima! (Djela 5, 29)

Dvadeset i šest je ljudi umrlo, jer nisu htjeli nogama gaziti po slici Isusa Krista. U 17. stoljeću kršćani su vjerno služili Isusu na jednom otoku u Japanu. Kako je svjedočio misionar Tim Johnson, vladar te provincije, koji je nosio titulu “shogun”, odlučio je da su ti vjernici prijetnja njihovoj tradicionalnoj kulturi, pa je osmislio paklenu zamku. Postavio je sliku Isusa Krista na uličnu površinu zahtjevajući da svi kršćani ugaze na tu sliku i tako se odreknu svoje vjere. Dvadeset i šest njih je to odbilo učiniti. Bili su razapeti na obali rijeke kako bi ih svatko tko prođe mogao vidjeti.

Otriježnjujuća je spoznaja da je apostol Petar, kada je došla u pitanje njegova lojalnost, porekao da je Isusov učenik (Matej 26, 69-75). Ali je isti taj Petar duboko zažalio zbog svojeg odricanja, posvećujući ostatak svojeg života hrabrom svjedočenju Krista.

Mi se svakodnevno suočavamo sa situacijama ili odlukama koje nas dovode u napast izdati Gospodina, birajući svijet, birajući tjelesno ili birajući sotonu umjesto poslušnosti Njemu. Mi trebamo Njegovu pomoć da ga ne izdajemo bilo grijehom bilo neposluhom.

Neka srce naše bude odlučno da nikada ne će izdati našega Gospodina. Umjesto što se tebe, Isuse javno odričemo, daj nam nage da hrabro i ne stideći se govorimo drugima o našoj ljubavi prema Tebi.

Da se ne bi odrekli Isusa Krista, oslonimo se na Isusa Krista.