Kruh naš svagdašnji 24 12 17

 

Ako ste ovih dana zaboravili kupiti božićni poklon za nekoga tko vam je bitan u životu … imam rješenje za vas.

 

Bijaše jednom jedan čovjek koji je radio jako naporno kako bi osigurao hranu za svoju obitelj. Te posebne godine, nekoliko dana pred Božić, kazni on svoju malenu petogodišnju djevojčicu kada je doznao da je potrošila jedinu obiteljsku rolu skupocjenog zlatnog papira za umotavanje.
Kako su financijski slabo stajali, on se je još više uzrujao kada je na Badnjak vidio da je njegova kćerka iskoristila čitav skupi zlatni papir za umotavanje kako bi dekorirala jednu kutiju za cipele, koju je stavila ispod božićnog drvca. Također je bio zabrinut jer nije znao odakle joj novac za kupovinu onoga što je bilo u toj kutiji.

Štoviše, slijedećeg jutra, djevojčica puna uzbuđenja donese taj poklon svojem ocu i reče: „Tata, ovo je za tebe!“

Dok je otvarao kutiju osjetio se je posramljen svojom prijašnjom reakcijom, žaleći što je kaznio svoju kćerkicu.

Ali kada je otvorio kutiju, otkrije da je prazna i njegova ljutnja opet se razbukta: „Zar ti ne znaš, mlada damo,“ reče on grubo, „kada nekome daješ poklon, pretpostavlja se da bi nešto trebalo i biti u paketu!“

Djevojčica ga pogleda, očiju punih suza i prošaputa: „Tata, nije prazna. Ispunjala sam je svojim poljupcima, sve dok je nisam napunila.“

Otac se je slomio. Pao je na koljena i zagrlio svoju kćerkicu. Molio ju je da mu oprost njegovu nepotrebnu ljutnju.

Nedugo nakon toga u jednoj nesreći djevojčica izgubi život.

Priča se da je otac držao tu malenu, u zlatni papir umotanu, kutiju pokraj svoje postelje kroz sve godine svojega života. Svaki put kada bi se obeshrabrio ili kada bi se suočio s teškim problemima, on bi otvorio kutiju, iz nje bi izvadio zamišljeni poljubac i sjetio bi se ljubavi svojega djeteta koje je taj poljubac stavilo u nju.

Svakome od nas darovana je nevidljiva, u zlatni papir umotana, kutija prepuna bezuvjetne ljubavi i poljubaca naše djece, obitelji, prijatelja i Boga.

Ne postoji ništa dragocjenije što bi netko od nas mogao imati.

 

Ako želite nekome pokloniti najljepši poklon … ne čekajte … … Božić je pravo vrijeme.