Kruh naš svagdašnji 18 05

 

Ona reče ženi: “Je li doista rekao Bog…?” (Postanak 3,1)

“Ja ne mislim da je Bog dobar,” reče mi moja prijateljica. Ona se već godinama moli za neke teške situacije u svojem životu, ali ništa ne ide na bolje. Njezina ljutnja i gorčina na Božju šutnju stalno raste. Poznavajući je dobro, osjetila sam da dolje duboko u sebi ona vjeruje da je Bog dobar, ali neprestana bol u njezinom srcu i na prvi pogled Božja nezainteresiranost uzrokovali su u njoj sumnju. Bilo joj je lakše naljutiti se nego nositi se sa tugom.

Sumnja u Božju dobrotu stara je koliko Adam i Eva (Postanak 3.) Zmija je stavila tu misao u Evin um kada je sugerirala da im Bog uskraćuje voće sa stabla, jer “Zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvoriti će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo.«(5). U svojoj oholosti Adam i Eva su mislili da oni, a ne Bog, trebaju određivati što je dobro za njih.

Godinama nakon što mu je umrla kćerka, James Bryan Smith otkriva da je u stanju potvrditi Božju dobrotu. U svojoj knjizi “Dobri i divni Bog” Smith piše “Božja dobrota nije nešto o čemu ja odlučujem. Ja sam ljudsko biće s ograničenim razumijevanjem.” Smithov zadivljujući komentar nije naivan; on je plod godina borbe s tugom i traženja Božjeg srca.

U vremenima obeshrabrenja pozorno poslušajmo jedni druge i pomozimo jedni drugima vidjeti istinu da je Bog dobar.

Gospodine, slaviti ćemo te u našim teškoćama kao što je to i psalmist činio. Ti nas poznaš i mi se utječemo Tebi, jer znamo da si dobar.

“Gospodin je dobar svima, milosrdan svim djelima svojim.” (Psalam 145,9)