Kruh naš svagdašnji 17 05 2017

 

“On je Bog živi, on ostaje dovijeka!” (Daniel 6, 27)

Za vrijeme posjete muzeju u Chicagu, vidio sam originalne babilonske koračajuće lavove. Bio je to veliki mural na kojem je prikazan krilati lav svirepog izraza. Simbolizirajući Ištar, babilonsku božicu ljubavi i rata, taj lav je bio jedan od 120 lavova koju su, u vremenu od 604 do 562 PK, ukrašavali procesijski put koji je vodio do Ištarinih dveri Babilona.

Povjesničari govore da nakon što je Babilon porazio Jeruzalem, zarobljeni Hebreji su provođeni tim putem, u Nabukodonaserovom kraljevstvu, i neki od njih su povjerovali da je babilonska božica Ištar porazila Boga Izraelovog.

Daniel, jedan od zarobljenih Hebreja, nije podlegao sumnjama koje su mučile neke od Izraelaca. Njegova vjera u Boga ostala je čvrsta. Daniel je molio tri puta dnevno – uz otvorene prozore – a molio je čak i onda kada je znao da će ga molitva odvesti u jamu s lavovima. Nakon što je Bog spasio Daniela od krvoločnih životinja, kralj Darije je rekao: “(Bog Danielov): On je Bog živi, on ostaje dovijeka! … On izbavlja i spašava.”  (Daniel 6, 27-28). Danielova vjernost Bogu dmogućila mu je utjecati na na vođe Babilona.

Ostati vjeran Bogu usprkos pritiscima i obeshrabrenju može nadahnuti druge ljude da slave Boga.

Dragi Bože, podari mi snagu da nastavim vjerovati Tebi kada se obeshrabrim.

Pomozi mi doživjeti Tvoju  neprestanu ljubav i pomozi mi ostati u Tvojoj blizini.

Naša vjernost Bogu nadahnjuje druge.