Kruh naš svagdašnji 14 04

 

“Grijeh ti je kao zvijer na pragu što na te vreba; još mu se možeš oduprijeti.” (Postanak 4,7)

Venerina zamka u stanju je probaviti insekta kroz 10 dana. Proces počinje kada naivna buba, koja ništa ne sumnja, namiriše nektar na listovima koji čine zamku. Kada insekt istražuje on puzeći uđe u ralje biljke. Listovi stezaljke se zatvore kroz pola sekunde i probavni sokovi stanu rastapati bubu.

Ova biljka mesožderka podsjeća me na način kako nas grijeh može proždrijeti ako smo se dali u njega namamiti. Grijeh gladuje za nama.

Kniga Postanka 4,7 kaže: “A ne radiš li pravo, grijeh ti je kao zvijer na pragu što na te vreba; još mu se možeš oduprijeti.” Bog je izgovorio te riječi Kainu neposredno prije nego li je ovaj ubio svojeg brata Abela.

Grijeh nas mami novim iskustvima, uvjerava nas da živjeti pravedno nije bitno, ili igra na kartu naših tjelesnih čula. Međutim, postoji način kako nadvladati grijeh, umjesto prepustiti mu da prožere naš život.

Biblija kaže: “Po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela!” (Galaćanima 5,16).

Kada se suočimo s napastima, mi se s njima ne suočavamo sami. Mi imamo natprirodnu pomoć. Oslanjanje na Duha Svetoga daje nam snagu živjeti za Boga i za bližnjega.

 

Dragi Bože, ponekad sam slab i prepustim se grijehu.

Molim te pomozi mi slušati Tvoja upozorenja i biti poslušan Tvojoj Riječi.

Zaštiti me od mojih nagona i suobličime Tvojoj slici.

Hvala Ti što djeluješ u meni.

 

Mi popuštamo pred napastima kada ne bježimo od njih.