Kruh naš svagdašnji 12 07

 

Oni koji štuju isprazna ništavila milost svoju ostavljaju. A ja ću ti s pjesmom zahvalnicom žrtvu prinijeti. Što se zavjetovah, ispunit ću. Spasenje je od Gospoda.« (Jona 2,9-10)

 

Jeste li ikada bježali od nečeg što je Bog želio da uradite?

Ako je tako, onda imate jako puno toga zajedničkog s Jonom.

Znate priču…

 

Tip u tunici čuje Boga.

Tip ne voli ono što Bog želi da on učini.

Tip bježi u drugom pravcu. Doslovno.

Tip ulazi u brod.

Tip biva bačen u more tijekom oluje

Tip biva progutan od velike ribe.

Tip se pokaje.

Tip odlazi i čini što mu Bog govori (po drugi put) neka čini.

Tip se naljuti kada Bog susosjeća s drugima (za koje tip misli da ne zaslužuju).

Tip biva ukoren i Božja riječ biva zadnja.

 

Jona bježi iz Ninive – iz grada punog idolopoklonika koji su tako izopačeni da zarobljenicima sijeku noge i ruke samo kako bi zastrašili druge.

Dakle, mogli bismo sa sigurnošću reći da bi se svi mi mogli osjećati poput Jone kada pomislimo da bismo trebali služiti Ninivljanima. Bili bi u strahu za svoj život i ne bismo vjerovali da se ti ljudi ikako mogu spasiti. Zašto uopće pokušavati, zar ne?!

Ali Bog je želio da im Jona propovijeda i da dopre do tih ljudi, jer je Bog došao do svakog od nas. Nitko od nas nije zaslužio Njegovu ljubav ni Njegovu naklonost, ali milosrdni Bog oprašta. Jona ovo nije želio gledati i zato – bježi.

Možda i vi također bježite. Pokušavate pobjeći što dalje od Ninive – od onoga što vas uistinu straši, od onoga prema čemu vas Bog vodi, od onoga što vi uistinu ne želite činiti.

I ja sam bježao od toliko stvari i svojem životu. Ali jednog od ovih dana, možda ću dovoljno odrasti u svojoj vjeri da ću istog trena reći: “Da, Gospodine!”, kada mi On dade naputke.

Ali dok ne dođem do te točke zrelosti, postoji aktualna Niniva koja u posljednje vrijeme vlada mojim mislima. Priznajem da sam, već nekoliko puta, pomišljao odustati, jer nemam snage i bojim se.

Međutim čini mi se da propuštam sagledati ono najbitnije. Ono što se čini meni nemogućim jest točno ono što Bog želi da ja uradim. Kako bih naučio. I odrastao. I došao bliže Njemu.

Knjiga o Joni je jedna od najkraćih knjiga u Bibliji. Pozivam vas da je danas pročitate, kada budete imali pola sata na raspolaganju. Promislite, vidite li sebe u Joninim mislima i strahovima, u njegovim postupcima i u njegovom inicijalnom odgovoru na Božji poziv u njegovom životu. I onda se upitajte, “Što je moja Niniva?”. I molite. Molite Boga neka vam pomogne proći kroz vaše strahove, vašu ljutnju, vašu pobunu.

I umjesto da ovaj put bježimo od svojih Niniva, neka nam Bog svima pomogne da pohrlimo prema onome što je On postavio kao naš cilj za naše dobro.

Prestanimo trčati u krivom pravcu! Pokajmo se i počnimo se poslušno kretati prema onome što nas Bog poziva da danas činimo.

Unatoč našoj sklonosti prema nevjeri, Bog je uvijek vjeran.