Kruh naš svagdašnji 06 11 2016

 

“Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta.”

(Ivan 18, 36)

Većina nas nada se dobroj vladi. Mi izlazimo na izbore, mi radimo i mi podržavamo stvari za koje vjerujemo da su fer i pravedne. Ali politička rješenja su jalova i nisu u stanju promijeniti stanje naših srdaca.

Mnogi od Isusovih sljedbenika očekivali su Mesiju koji će doći sa silnim političkim odgovorom Rimu i koji će se suprotstaviti nesmiljenoj opresiji. Petar nije bio iznimka. Kada su rimski vojnici došli uhititi Krista, Petar je potegnuo svoj mač i zamahnuo prema glavi sluge velikog svećenika, otkinuvši mu uho.

Isus je zaustavio Petrov osobni rat, rekavši: »Djeni mač u korice! Čašu koju mi dade Otac zar da ne pijem?« (Ivan 18, 11)

Nešto kasnije, Isus će reći Pilatu: »Kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta. Kad bi moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta, moje bi se sluge borile da ne budem predan Židovima. Ali kraljevstvo moje nije odavde.« (36)

Isusova suzdržanost, u tom trenutku, dok je njegov život visio o koncu, nas zadivljuje kada uzmemo u obzir opseg njegovog poslanja. U budućnosti on će povesti nebesku vojsku u bitku. Ivan piše: “… On, zvani Vjerni i Istiniti, a sudi i vojuje po pravdi.” (Otkrivenje 19, 11)

Podnoseći muku svojeg uhićenja, suđenja i razapinjanja Isus je neprestano u svojem fokusu imao volju svojega Oca. Prigrlivši smrt na križu Isus je pokrenuo niz događaja koji uistinu mijenjaju naša srca. I tijekom tih događanja, naš Jaki Osvajač porazio je i samu smrt.

Oče, kako sam sklon brzo, a ne mudro reagirati. Pokaži mi svoju volju za moj život kako bih mogao svjesno izabrati put kojeg si za mene pripravio.

Prava suzdržanost nije slabost, jer proizlazi iz prave snage.