Jesi li čuo…??!!

 

NE DOPUSTITE DA OGOVARANJE UNIŠTI VAŠU VEZU

 

“Tko kao klevetnik ide naokolo, izdaje tajne, a pouzdan čovjek čuva ih tajno.” (Izreke 11, 13)

 

Mi o tračevima, o ogovaranju razmišljamo kao o nekakvim „malim“ stvarima.

Ali kad Bog o njima govori onda ih stavlja na popis sa stvarima kao što su seksualni nemoral i ubojstvo.

Zašto?

Zato što je ogovaranje destruktivno za ljudske odnose. Ogovaranje je u stanju razoriti prijateljstvo, obitelji i samu Crkvu. Ogovarati znači govoriti o nekome tko nije niti dio rješenja, a nije ni dio problema. Ako smo pošteni sami sa sobom onda kada tračamo mi sebe postavljamo na poziciju superiornosti prema drugima. Govorimo o tuđim nevoljama, bolima i problemima kako bismo se osjećali moralno nadmoćni nad  drugima.

U tome je opasnost i zlo ogovaranja.

Postoji priča u Starom Zavjetu o obitelji koja se je borila s ogovaranjem. Mojsije je imao sestru Mirjam koja je jednog dana ulovljena kako trača, među ostalim ljudima, i o Mojsiju.

Bog je pozvao Mojsija i Mirjam i s njima malo porazgovarao.  Rekao je Mirjam što to čini loše i istog je trena ogubavio. Vi možda sada mislite kako je to užasno, ali nema onoga tko nešto slično nije poželio osobi koja o njoj širi odvratne tračeve. Ajde ne baš da ogubavi, ali eto da barem dobije želučanu virozu, kako bi znala kako to boli.

Znate li šti je Bog zatim napravio?

Pozvao je Mojsija neka moli za Mirjam. Neka moli za njezino ozdravljenje. Neka moli za osobu koja ga je ogovarala.

Neki među vama duboko su povrijeđeni ogovaranjima i tračevima koje su drugi o vama širili. Mnogi su izgubili povjerenje u ljude, pa čak i u prijatelje i u članove svoje obitelji.  Evo što vam Bog ima za reći: „Molite za osobu koja vas ogovara kako biste se mogli osloboditi boli i muke u svojem životu.“

Ili vi možda tračate o drugima. Ova priča iz Starog zavjeta podsjeća nas koliko je ogovaranje ozbiljna stvar i kako zna povrijediti ljude, bez obzira u kojoj se vi ulozi u nekom traču našli. Kada znate čuvati povjereno onda ste u stanju biti u vezi s drugima na zdrav i iskren način.

“Tko kao klevetnik ide naokolo, izdaje tajne, a pouzdan čovjek čuva ih tajno.” (Izreke 11, 13)

Jeste li osoba u koju ljudi mogu imati povjerenja?