http://www.mladikatolici.net

5 razloga zašto bi svaki čovjek trebao voljeti sv. Josipa

 

 

Sv. Josip često prolazi ispod radara radi njegovog poprilično skrovitog života. Međutim, on nas može mnogo toga naučiti o rastu u svetosti. Evo 5 razloga zašto otkriti Sv. Josipa.

1. On je zaštitnik radnika

Kao ljudima, posao zauzima veliki dio u našim životima. Često se borimo raditi na način koji časti i slavi Boga. Sv. Josip nas može naučiti kako dobro raditi, ako ga pitamo. Jedan od načina za to ostvariti je započeti dan s molitvom sv. Josipu. Sv. Josipa je također dobro zazivati ako imate poteškoća u traženju posla. Njemu je bila povjerena skrb o Sinu Božjemu, tako da on u potpunosti razumije sa kojim se pritiskom ljudi susreću kod skrbi za svoju obitelj. U svom životu sam doživio moć posredovanja sv. Josipa kod pronalaska posla mojih prijatelja.

2. Njegovo posredništvo je moćno

Sjemeništarac mi je jednom rekao o moćnom posredovanju sv. Josipa. Objasnio je da uvijek kada bi mu nešto trebalo, tražio je pomoć sv. Josipa, i njegove su molitve uslišane. Tijekom proteklih godina, svjedok sam ovome i u svom životu. Sv. Josip je uslišao mnoge moje molitve, bilo da se radilo o pronalasku posla ili zasnivanju obitelji. U svojoj autobiografiji, sv. Tereza Avilska daje nam uvid u to zašto je zagovor sv. Josipa toliko moćan.

Ostalim je svecima Gospodin dao milost da nam pomažu u nekim našim potrebama, ali moje iskustvo ovog veličanstvenog sveca je da nam on pomaže u svim našim potrebama i da nas Gospodin želi naučiti da, kao što mu je On osobno bio podložan na Zemlji (kao Njegov staratelj i kao osoba koju je on ocem, mogao je njime upravljati) isto tako i u Nebu on radi što ga njegov zemaljski otac zamoli.

3. On je uzor očinstva za nas

Bog Otac izabrao je sv. Josipa među svim ljudima da bude poočim Isusu. To doista govori nešto o njegovom karakteru, jer je njemu povjereno vodstvo, skrb i zaštita Sina Božjeg i njegovog najvećeg stvorenja, Gospe. Josip je vjerno služio Svetoj obitelji i štitio ih od opasnosti tako da bo mogli ispuniti Božje poslanje. Sv. Josip je u svojoj ljudskosti naučio Isusa kako biti čovjek. Nema sumnje da ga je naučio kako biti vjeran Židov, kao i stolarskom zanatu. Uzoran je model nama očevima kako biti duhovni vođa svoje obitelji. Kao i sv. Josip, i mi smo pozvani da pokažemo ljubav prema Bogu Ocu, našim suprugama i djeci.

4. Bio je poslušan čovjek

Svaki put kad bi ga Bog pitao da nešto napravi, Josip je s nestrpljenjem odgovarao da. Bilo da se radilo o uzimanju Marije za svoju ženu, odlasku u Betlehem na popis stanovništva ili bijegu sa svojom obitelji u Egipat, Josip je odmah ispunjao Božju volju. U vremenu kada nam se govori da radimo stvari na svoj način, Josip je veliki podsjetnik na pravu veličinu čovjeka koja se nalazi u slijeđenju Božje volje, a ne naše.

5. Bio je čovjek tišine

Nikad ne čujemo ni riječi od sv. Josipa u Bibliji jer je bio čovjek velike tišine. Upravo zbog ove šutnje, bio je u stanju čuti Božji glas i razabrati Njegovu volju za Svetu Obitelj. U ovom dobu buke i mnogih riječi, Josip nas podsjeća da ako želimo čuti Božji glas, moramo utišati naša srca i ući u tišinu.

Idite k Josipu!

Ovo su tek neki od mnogih razloga zašto bi svaki muškarac Katolik trebao štovati sv. Josipa i razvijati pobožnost prema njemu. Približavanjem njegovog spomendana u ožujku, ovo je pravo vrijeme da saznamo nešto o ovom velikom svecu i molimo za njegovo posredništvo da živimo svetijim životom.

Neki sveci su privilegirani da nas zagovaraju sa posebnom efikasnošću u određenim potrebama, ali ne i u drugima; ali naš sveti zaštitnik sv. Josip ima moć da nam pomogne u svim slučajevima, u svakoj potrebi, u svakom pothvatu. -Sv. Toma Akvinski

 

Izvor: The Catholic Gentleman

http://www.catholicgentleman.net/2015/02/5-reasons-every-man-love-st-joseph/