GDJE JE IZLAZ?

Hrvatsko društvenu scenu ovih dana drma novi potres zvan Istanbulska konvencija. Još se političko tlo nije ni primirilo od snažnih udara koje su izazvali mišljenje Vijeća za suočavanje s prošlošću i posjet srpskog premijera Hrvatskoj, a novi potres trese i same temelje političkog sustava, pa i države.

Jedni zazivaju referendum, drugi bi izišli na ulice, treći apeliraju na nekakav zdrav razum. Međumrežje vrvi objavama, od dešperatnih, preko koncilijantnih pa sve do sarkastičnih. Svatko ima nešto za reći. Od premijera koji se prometnuo čak i u teologa koji dijeli lekcije biskupima, pa sve do običnih prolaznika koji uvijek imaju odgovor na sve. Ako netko šuti onda su to baš biskupi, čast rijetkim iznimkama.

Bilo kako bilo nitko (osim Elvisa Duspare) ne upire prstom u genezu. Nitko ne govori o uzroku nego svi žele rješavati posljedice. Nitko ne želi istini pogledati u oči, jer nevinih među nama nema.

„Kao što je pisano: “Nema pravedna, nema nijednoga; Nema razumna; nema ga koji traži Boga. Svi zastraniše, svi se pokvariše; nema ga, koji čini dobro, nema nijednoga.“ (Rimljanima 3, 10-12)

Gdje danas Hrvat, kršćanin, može pronaći ohrabrenje suočen s nizom potresa koji prijete razoriti mu državu, budućnost njegove djece, njegovu obitelj?

Pa, ako nismo zaboravili, mi posjedujemo objavljenu Riječ Božju u kojoj trebamo tražiti odgovore za sve naše probleme. U Svetom pismu jasno piše da se ne smijemo obeshrabriti jer sam Isus moli za nas.

Što Isus kaže Petru?

“Šimune, Šimune, evo Sotona zaiska da vas prorešeta kao pšenicu. Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću.“ (Luka 22, 31)

Ne spominje Isus ni referendum, ni prosvjed, ni peticije, ni ovo, ni ono… sve se mijenja kada Isus moli za nas. Može Sotona zadati nam udarac ili dva ali ovu borbu nikada ne će dobiti. Isus je zaštitio Petra i Isus će isto tako zaštititi i nas.

Samo se trebamo Isusu moliti. Pitanje je vjerujemo li mi jedinome koji je u stanju zaštiti nas od potresa koje uzrokuje Sotona preko svojih epigona?

Vjerujemo li mi Isusu ili samo vjerujemo u njega?