DAN DRŽAVNOSTI

“Dana 25. lipnja 2014. godine s početkom u 10.00 sati, u srcu Hrvatske države, na Markovom trgu u Zagrebu, Udruga „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“, organizira prosvjedni performans u povodu Dana državnosti, pod nazivom “HRVATSKA, TEČE LI SAVA UZVODNO?”

 

 

 

 

Hrvatski državni Sabor je 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH, te Deklaraciju o uspostavi suverene i samostalne RH, a taj povijesni datum danas se slavi kao Dan državnosti. Dan državnosti nije samo slobodan i neradni dan, Dan državnosti je dan kada je obaveza svakog Hrvatskog čovjeka biti sa Domovinom, mišlju, riječju, djelom i krepošću.

 

Poštovani, pozivamo vas da putem svojih medija prenesete glas naših žena, a govoriti ćemo u ime 15.876 poginulih hrvatskih branitelja, 21.959 ranjenih hrvatskih branitelja, 8.000 poginulih hrvatskih civila, 404 ubijena hrvatska djeteta, 1.044 ranjena hrvatska djeteta, 7.169 ranjenih hrvatskih civila i 500.000 prognanih Hrvata.

 

Govoriti ćemo u ime branitelja, pobjednika, koje danas zatvaraju i osuđuju oni koji nisu željeli Hrvatsku, oni kojima se Hrvatska slučajno dogodila, oni koji nemaju niti jednu ranu iz Hrvatskog domovinskog rata.

 

Hrvatska, znaš li da su ti u Domovinskom ratu ubili 6.741Hrvata mlađeg od 30 godina?

 

Koliko je to ljudi, Hrvatska?

 

Hrvatska, zamisli kolonu od 84 puna autobusa mladića koji većinom nisu stigli imati djecu. 

 

Hrvatska,  tada se taj broj povećava za još 194 puna autobusa.

 

Hrvatska, znaš li da u ovim autobusima nema niti jednog koji se prezivao Pusić, Miljenić, Hajdaš, Mrak, Zlatar, Jakovina, Bauk ni Mrsić?

 

Hrvatska, znaš li da su ti ubili najviše Hrvata koji su se zvali Ivan?

 

Čak punih 10 autobusa.

 

Hrvatska, znaš li da su ti ubili 23 razreda ljudi iz generacije 1968 godine.

 

Hrvatska

 

Tko je zaboravio ove ljude Hrvatska?

 

Misliš li danas na njih?

 

Jesi li ponosna?

 

 

Tko ti danas brani branitelja Hrvatska?

 

Tko ti slavi Dan državnosti Hrvatska?

 

Jesi li ti država Hrvatska?

 

 

Ili ipak samo Sava teče uzvodno?!

 

 

Predsjednica Udruge

“Žene u Domovinskom ratu – Zadar“

 

Ivana Haberle