Bračni zavjet

 

Stoga će čovjek ostaviti oca i majku

da prione uza svoju ženu;

i dvoje njih bit će jedno tijelo?

(Matej 19,5)

 

Ja nosim samo dva komada nakita: vjenčani prsten na svom prstu i mali keltski križ na lančiću oko vrata. Prsten predstavlja moj zavjet da ću biti vjeran Carolyn, mojoj supruzi, sve dok budem živ. Križ me podsjeća da to ne činim samo zbog nje, nego da to činim i zbog Isusa. On je od mene zatražio da joj budem vjeran sve dok nas smrt ne rastavi.

Bračni zavjet više je od ugovora, kojeg možemo i raskinuti nadoknadivši štetu. To je jedinstveni zavjet koji nas izričito obvezuje sve dok nas smrt ne razdvoji (Matej 19,6). Riječi „u dobru i zlu, u bogatstvu i siromaštvu, u bolesti i zdravlju“ uzimaju u obzir vjerojatnost da ne će biti lako održati svoj zavjet. Okolnosti se mogu promijeniti, a isto tako i naš bračni partner.

U najboljem slučaju brak je teška stvar. Brak obiluje nesuglasicama i napornim prilagođavanjima. Iako nitko ne mora živjeti u nasilnoj i opasnoj vezi, prihvaćanje siromaštva, teškog života i razočaranja može dovesti do sreće. Bračni zavjet jest obveza da ćemo voljeti, poštivati i brinuti se jedno o drugom, sve dok budemo živjeli, jer je sam Isus od nas zatražio da to činimo.

I kao što reče jedan moj prijatelj: „Ovo je zavjet koji nas drži u vjernosti, čak i onda kada se ne osjećamo spremnim držati se svojih zavjeta.“

„U dobru i u zlu… zavjetujemo se… kroz bolest i neslogu…

mi zavjet čuvamo dok smo živi…

tražeći i nalazeći pomoć i milost… u svome Bogu“

(De Haan)

 Ljubav je više od osjećaja.

Ljubav je opredjeljenje.

(autor David Roper)