NEROĐENI

 

Morgan Freeman jedan je od mojih omiljenih glumaca. Naravno, nisam jedini – dobitnik Oscara snimio je najmanje 45 filmova. Ipak, njegova vjera nije razlog zašto se ja divim njegovom radu.

Kada je upitan drži li sebe ateistom ili agnostikom, odgovorio je, „Mislim da smo mi izmislili Boga. Pa ako ja vjerujem u Boga, a ja vjerujem, onda je to zato što ja mislim da sam ja Bog.“

Ovih dana Freeman je na naslovnicama sa svojim filmom „The Strory of God“ / „Priča o Bogu“, jednom od najskupljih programa u povijesti National Geographic Channela.

Njegov je cilj ujediniti ljude različitih religija, i pokazati da „svi mi tražimo istu stvar… i u biti da svi mi dolazimo do istih ideja o tome tko smo mi, što smo i kamo idemo.“

Dobrodošli u svijet relativizma, gdje „svi putovi vode do iste planine“ i istina je što god mi rekli da ona jest. Osim kada je naša „istina“ biblijska. Onda smo mi netolerantni ako ne i opasni.

Razmislite o bijesu koji je skoro eruptirao kada je Hillary Clinton rekla jednom TV novinaru da „nerođena osoba nema ustavna prava“. Podupiratelji „pro-life“ („za-život“) pokreta naravno nisu bili suglasni s njom. Ali iznenađenje je bilo da su njezinu izjavu kritizirali također snage koje podržavaju pobačaj. To je zato što se Planned Parenthood spominje „nerođenu osobu“ kao „fetus“ ili čak kao „sadržaj maternice“ („uterine contents“).

Ipak, kako Jonah Goldberg primjećuje, „Ni jedan se otac ne obraća trbuhu punom ‘sadržaja maternice’.“

Prema saveznom zakonu i prema mnogim državnim zakonima, osoba koja ubije trudnu ženu može biti optužena za dva ubojstva.

Glasnogovornik Bijele Kuće Josh Earnest skoro je objašnjavao zašto predsjednik traži novac za borbu protiv virusa Zika: „Mislim da su Demokrati i Republikanci u Kongresu zainteresirani da trudna žena i nerođeno dijete u ovoj zemlji mogu biti primjereno zaštićeni.“

Dakle Predsjednik želi zaštitii „nerođenu djecu“ od Zika virusa, ali ne i od pobačaja.

Kada ne posjedujemo objektivne vrijednosti, onda je tolerancija za sve vrijednosti jedina vrijednost koja nam je peostala. Zato su prava transrodnih osoba na toaletne prostorije, kupaonice i športske ekipe po njihovom izboru toliko postala važna. Daleko su manje važna prava onih 99.7 % Amerikanaca koji nisu transrodne osobe.

Kako bi kršćani trebali reagirati?

Prvo: Očekujmo da će društveno odbacivanje biblijske istine eskalirati. Zagovaratelji poligamije prikupljaju sredstva za legalizaciju „pluralnog braka“. Kanadski premijer gura inicijativu eutanazije po čitavoj Kanadi, inicijativu čija će popularnost nastaviti rasti i širom Amerike. Jednom kada kultura odluči da je tolerancija njezina glavna vrlina, onda ta kultura postaje netolerantna prema svakome koga drži netolerantnim, i nikada ne primjećuje ironiju.

Drugo: Nastaviti „istinovati u ljubavi“ (Efežanima 4,15). Znam da često citiram ovaj tekst, ali biblijsko svjedočanstvo sa suosjećanjem nikada nije bilo potrebnije nego što je danas. Što je bolesniji pacijent, to mu liječnik više treba. Ili u našem slučaju, Veliki Liječnik.

Božje riječi Jošui nakon ulaska u pogansku zemlju Kanaan, jesu riječi i nama danas: „Odvaži se i budi hrabar. Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.“ (Jošua 1,9)

Vidite li bilo koju iznimku u odnosu na Njegovo obećanje?

autor članka: Jim Denison