FILANTROPIJA

Otvorite svoje novčanike!

Da, zvali su nas sa svih strana. Uvjeravali nas da trebamo pomoći ljudima u nevolji. Kojima je voda sve odnijela. Poruke su slali uglavnom oni koji imaju neusporedivo više od nas. I koji, činilo se, užasno brinu hoćemo li mi biti svjesni ozbiljnosti situacije. Jer ubilo bi ih ako ne budemo široke ruke kao što su bile široke njihove poruke. Koje su prekrile čitavu regiju. Poput magle.

 

 

Zvali su nas nogometaši, strani i naši. Transparente neke pred sobom držali, slikali se i odmah daleko negdje pobjegli. Estradne zvijezde i kometice, trećerazredni glumci i glumice. Posvuduše i modni mačci, face iz regiona i nama neki potpuni stranci.

Među poplavljene nisu išli. Mokro je i vlažno. Kažu.

Lako se prehlada navuče. A možda i nešto gore. I ne lažu.

Otvorite svoje novčanike!

I mi smo posegnuli – duboko. Duboko, jer nam je malo toga još preostalo. I to malo leži negdje na dnu. Na dnu našeg ljudskog dostojanstva, kojeg nam sve više i više oduzimaju. Slobodu su nam oteli, odnosno mi smo je mijenjali za jeftine igračke koje nam bezočno kradu vrijeme. Oduzimaju nam pomalo sve što imamo, ali ipak nas 25% otišlo dati legitimitet njihovim masnim i slasnim EU apanažama. Rashode su ostavili nama.  Zaokruživali mi njih, a oni će sutra nas – prekrižiti.

Otvorite svoje novčanike!

Otvorili smo mi svoje novčanike, a oni svoje nisu. Možda si ih odškrinuli. Ne znam, ali mi smo zato srca svoja širom otvorili. Oni svoja nisu. Ostali bi na propuhu. A propuh je gadna stvar.

Vlaga i propuh. U kombinaciji.

I dok se nacija brine hoće li izdržati zadnja loža prednjeg veznog iz nacionalne nogometne vrste, veliki meštri opsjene podižu šatore na sve strane. Jedni idu u Brazil, jedni idu u Bruxelles, a svi ostali se sele pod šatore. Poplavljeni su već tamo, a nas ostale čekaju naše poplave. Poplave piva. Jer pivo je u nas zakon, a zakon treba poštivati.

Otvorite svoje novčanike!

I dok nas svi hvale kako smo pokazali da nam je filantropija u srcu, ja mislim da nam je u srcu bila – vjera. Jer ne trebaš više novca za pokazati kako ljubiš bližnjega, nego ti je za to potrebna – vjera.

Pa makar novčanik bio i prazan.

I voda do grla.